19-09-2024

Nieuw ESG-proof modeltaxatierapport voor agrarische taxateurs

DEN HAAG – TEGoVA-NL en RICS hebben in samenwerking met de NVR een nieuw modeltaxatierapport ontwikkeld voor agrarische taxateurs. Het LAV-rapport is conform de European Valuation Standard (EVS) en International Valuation Standard (IVS) opgesteld en speelt in op actuele ontwikkelingen zoals duurzaamheid.

ESG
Zo zijn de ESG-criteria (Environmental, Social en Governance) toegevoegd omdat die een steeds prominentere rol spelen binnen de vastgoedbranche. Deze worden met ingang van 1 januari 2025 een verplicht onderdeel voor LAV-taxateurs, zowel binnen EVS als IVS. Het branchebrede taxatierapport is de afgelopen maanden ter consultatie aangeboden aan alle gebruikersgroepen en verscheidene stakeholders.

Voor softwareleveranciers die betrokken zijn bij de digitalisering van taxaties biedt dit modeltaxatierapport de mogelijkheid om te voldoen aan de nieuwste standaarden (EVS, IVS) die vanaf 1 januari 2025 van toepassing zijn. Zo kunnen zij inspelen op actuele ontwikkeling in het vakgebied. 

“Het is mooi om te zien hoe wij de expertise binnen de vastgoedbranche samen hebben benut met dit product als eindresultaat”, aldus de betrokken brancheorganisaties. “Het model staat voor uniformiteit, kwaliteit en transparantie en sluit aan bij de huidige tijd, waarin veranderingen elkaar snel opvolgen. Hiermee zorgen we dat LAV-taxateurs nog beter hun werk kunnen doen.”

Over TEGoVA-NL
Stichting TEGoVA Netherlands is de organisatie waarin brancheorganisaties VBO, Vastgoedpro en NVM samenwerken op het gebied van taxeren. De stichting waarborgt op transparante en uniforme wijze de kwaliteit van het taxatievak en de harmonisering van taxatiestandaarden volgens de European Valuation Standards (EVS).

De branchepartijen roepen alle betrokkenen in het taxatieproces op, zowel financiers, opdrachtgevers als taxateurs, om deze nieuwe modellen als de leidende standaard te adopteren. Het streven is dat het nieuwe LAV-modeltaxatierapport en de opdracht tot dienstverlening per 19-09-2024 beschikbaar zijn.

Voor vragen kunt u contact opnemen met onderstaande personen.

VBO / Hans van der Ploeg: hans.vanderploeg@vbo.nl  

Vastgoedpro / Rolph Limpens: R.Limpens@vastgoedpro.nl  

NVM / Paul Braks: p.braks@nvm.nl

RICS / Joël Scherrenberg: js@scherrenberg.info

NVR / Bram van Poppel: bvanpoppel@rentmeesternvr.nl